specializovaný web o aristokracii a titulech................................na obrázku Albrecht z Valdštejna, Karel Schwarzenberg, Tomáš Zima, Leoš Streda, Paul McCartney, Steven Spielberg, Bill Gates, Sean Connery, Christopher Lee

Šlechtický rod Pětipeských

06.03.2002 23:55

středa

Zítra si připomínáme pětisté výročí, kdy 7. března 1602 mezi 23.a 24. hodinou, zemřel ve stáří 73 let šlechtic Václav starší Pětipeský z Chýš a Egenberka na Blahoticích. Tento šlechtic měl velký význam v historii Slánska, kde vybudoval řadu sídel. Jeho tělo bylo pochováno v kostele v Neprobylicích poblíž Slaného. Svůj majetek odkázal synu Odolenovi. Ten se věnoval alchymii, svou alchymistickou laboratoř umístil v obci Neprobylice. Když alchymie zanechal, ze slitiny nechal odlít zvon v nedalekých Kvílicích. 

Pětipeští z Chýš a Egenberka je český šlechtický rod uváděný od 13. století. Vymřel v 17. století, kdy zemřel Václav Šťastný Pětipeský z Chýš a Egenberka, který byl účastníkem stavovského povstání v roce 1618. Po Bílé hoře měl být popraven, byl však omilostněn. Naplnil se tak jeho přídomek Šťastný, protože takové omilostnění byla v době pobělohorské výjimka. Majetek rodu Pětipeských byl zkonfiskován. Je jen hříčkou osudu, že např. Hrádek v Neprobylicích, který zdědil právě Odolen Pětipeský, získal díky konfiskaci Jaroslava Bořita z Martinic na Smečně. To byl jeden z defenestrovaných královských místodržících, který zázrakem vyvázl smrti. Během povstání českých stavů žil v emigraci, po porážce na Bílé hoře se vrátil a konfiskoval majetek svých dřívějších nepřátel.

-- dr.

© 2020 Historická skupina Akademie české literatury

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode